TPOok!

 
avatar
   
Recensie

Onthulling nieuwe Range Rover Velar: Britse strijder in de city-jungle

Snob-appeal versus ‘size matters’


Land Rover introduceert een gloednieuw model: de Range Rover Velar. Ideaal voor de jungle. De stadsjungle wel te verstaan.

De onthulling van de Range Rover Velar (spreek uit, vèl-ar) vond plaats in een designmuseum, hartje London. Geen toeval, deze keuze voor deze locatie. Onderscheidde vroeger moedermerk Land Rover zich vooral door Tarzan-achtige kunstjes in de bush-bush van Zuid-Amerika of Afrika. Tegenwoordig is het de city-jungle waar zich de meeste kopers bevinden. Ook hier in Londen wemelt het van de Range Rover-mastodonten. Eigenaren vinden het klaarblijkelijk geen bezwaar zich dagelijks in de strijd te storten voor een zeldzaam stukje vrij asfalt, met een auto maatje XXXL.


Boze blanke Brexiteer


Zelfs de boze blanke Brexiteer van het platteland weet dat het veel verstandiger is, je door Londen te manoeuvreren met een Upje of Fiat 500. Maar voor Londenaren tellen nog andere criteria dan ‘çommon sense’. Woon je in het centrum van de Britse hoofdstad, dan heb je al snel een miljoen pond neergeteld voor een tweekamerappartementje. Ja dan wil je de buitenwereld ook laten zien dat je het rollend breed kan laten hangen. Met een Land Rover. Snob-appeal versus ‘size matters’.Vamp in een catsuit

Hoewel de nieuwe Velar zeker niet tot de allergrootse van Land Rover gerekend kan worden. Het Britse merk vond tussen de Range Rover Evoque en de Sport een gapend groot gat, dat door concurrenten als Porsche (Macan) en BMW (X3) allang is opgevuld. Als je dan als automerk laat bent, moet je het goed doen, hebben ze bij Land Rover bedacht. De Velar is een vamp in een catsuit. Vormen op de juiste plaats, geen vetrolletje te veel. Nog nooit was een Land Rover zo aerodynamisch. Zelfs de deurhandels zijn weggewerkt.


De naam Velar is ontleend aan de eerste Range Rover-prototypes die rondreden eind jaren zestig. Toen waren plastic matjes die de kale bodemplaten verhulden, hèt statement van pure luxe. De huidige Velar is in vergelijking hiermee het hemelbed van Kate Middleton. Luxueus en relaxed.

Stoelen zijn van leer of van de hoogkwalitatieve textielsoort kvadrat. Burberry trenchcoat


Op het dashboard bevinden zich ongeveer net zoveel knoppen als haar op het hoofd van Jack van Gelder. Airco en navigatie zijn weggewerkt achter maar liefst twee schermen in het midden van de auto, die pas zichtbaar worden als het contact wordt aangezet. De Velar-bezitter wordt elektronisch in de watten gelegd. ‘Are you being served Sir?’ Voordat deze zijn Burberry trenchcoat aanschiet, kan de auto zelfs alvast van huis uit worden voorverwarmd. Ja, zelfs het navigatiesysteem kan zo vooraf worden ingesteld op de juiste eindbestemming. Maar liefst 40.000 belangstellenden melden zich reeds voor een auto, die minimaal 73.800 euro moet gaan kosten. Voor die prijs kan de Velar zich overigens ook meesterlijk goed redden, zoals een Land Rover betaamt, offroad.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.