TPOok!

 
avatar
     
Column

De zelfrijdende auto is een prima hebbeding voor de suïcidale medemens

Aha, Tesla kan dus niet tegen felle zon

Tags:

De toekomst is weer een stukje verder weg. Een zelfrijdende Tesla heeft namelijk een dodelijk ongeluk veroorzaakt. De high tech auto botste met hoge vaart op een vrachtwagen. Maar wie nu denkt dat Tesla excuses aanbiedt en tijdelijk stopt met de ontwikkeling van een auto die geen bestuurder meer nodig heeft, is erg naïef. Tesla schrijft namelijk in een verklaring dat het bij dit ongeluk ging om ‘extreem zeldzame omstandigheden’. 

In deze verklaring schrijven ze ook wat die extreme omstandigheden zijn: de zon scheen fel en de aanhanger van de vrachtwagen was wit. En dus boem, want de automatische piloot kan dat niet onderscheiden.

Dat zijn inderdaad buitengewone en ongekende omstandigheden. Tesla kan onmogelijk rekening houden met zo’n onwaarschijnlijke scenario. De zon schijnt en dan rijdt er ook nog een witte vrachtwagen op de weg. De kans dat u de Staatsloterij wint is groter. En als u dan ook nog weet dat de Tesla in Florida reed, hoef ik u niet te zeggen dat dit het ongeluk niet te voorziene overmacht was. Tesla treft dus geen enkele blaam, we kunnen met gerust hart in stuurloze auto’s stappen.

Hoewel het natuurlijk wel verstandig blijft om altijd alert te blijven bij soortgelijke extreme omstandigheden.

Zo kan het bij een heldere, wolkeloze dag natuurlijk altijd gebeuren dat de automatische piloot een blauwe auto over het hoofd ziet. En rijdt u in een bosrijke omgeving, bid dan vooral dat er geen militair konvooi de weg opkomt. En bij regen is het natuurlijk ondoenlijk voor het systeem om een auto te detecteren die nat is en verder mag het voor zich spreken dat u ‘s-nachts niet in een zwarte auto moet gaan zitten, bij voorkeur ook niet in een donkerblauwe. En ook geen donkergroene.

Maar bij normaal gebruik mag de zelfrijdende auto geen enkel gevaar voor u opleveren, hoewel het ook dan aan te raden blijft om uw handen aan het stuur te houden want een extremiteit zit in een klein hoekje.

Een gesigneerde kopie van deze column is te koop voor 45,-. U bestelt deze via: @ralphposset

   

Steun direct Ralph Posset

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.