TPOok!

 
avatar
   
Chroom

Taxidienst Uber Amsterdam legde computersysteem plat tijdens inspecties

Eén telefoontje naar San Francisco en alles ging op zwart

Tags: ,

Taxidienst Uber had in het verleden een geheim computerprogramma om systemen te vergrendelen wanneer inspecties een inval deden. Dat moest informatie uit handen van overheden houden, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.

Geheim project heet Ripley

Uber zou het onder meer hebben gebruikt bij een controle van het kantoor in Amsterdam. Een woordvoerster van Uber in Nederland kon niet direct reageren.

Het geheime project zou Ripley heten. Uber-medewerkers hadden de instructie gekregen om een speciaal nummer op het hoofdkantoor in San Francisco te bellen. In dat geval werden alle computers van afstand uitgelogd en ontoegankelijk gemaakt. Wachtwoorden werden veranderd en gegevens op smartphones, laptops en computers van het bedrijf werden vergrendeld

Ripley zou in 2015 en 2016 zijn gebruikt. Behalve in Amsterdam zou het ook zijn toegepast in Montreal, Brussel, Hongkong en Parijs.

Bewegingen van journalisten, beroemdheden en politici gevolgd

Uber ligt al tijden onder vuur. Zo werden de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs gestolen. Het bedrijf betaalde de hackers vervolgens om het datalek stil te houden.

Ook bleek Uber een geheim programma te hebben gebruikt, Greyball genaamd, om onzichtbaar voor de autoriteiten te blijven. Zo kon Uber ongezien aan de slag gaan in steden waar dat nog niet mocht. De software Hell werd gebruikt om chauffeurs van concurrent Lyft in de gaten te houden. Met God View kon Uber de bewegingen van journalisten, beroemdheden en politici volgen. Bovendien werd Uber beschuldigd van seksuele intimidatie op de werkvloer. Uber is ook aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo voor het stelen van technologie voor zelfrijdende auto’s.

Lees ook

Bloomberg – Uber’s Secret Tool for Keeping the Cops in the Dark

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.