TPOok!

 
avatar
   
Recensie

Recensie – 
Nieuwe VW Beetle Denim: spijkergoede vintage-look na metamorfose NeuKever

Remake van love-and-peace Jeans Bug uit 1974


De Kever was ooit een hippie-auto, maar nozemtijden herleven met de Beetle Denim!

Vergeleken met het instant-succes van retro-cars als de Fiat 500 en de Mini, had de nieuwe Beetle van VW het nog vrij moeilijk. Hij was log, het was een halve Golf (uiteraard) en voor mannen was de NeuKever net zo aantrekkelijk als Meryl Streep. Een aantal jaren terug onderging dit voormalige auto-icoon een masculiene metamorfose, het dak werd iets platter, waardoor de Beetle een gelikter coupé-achtig uiterlijk kreeg.

Hippie-auto

Door het succes van deze herlancering, durft VW nu ook weer speciale edities van de Kever op ons los te laten, net zoals ze dat voortvarend deden in de sixties en seventies. Deze zomer verwelkomden wij al de zeer leuke Dune en sinds kort staat de Beetle Denim in de showroom te shinen. Deze is geïnspireerd op de Jeans Bug (de Kever Jeans) uit 1974, toen de Beetle nog een alternatievige hippie-auto was, inclusief peace-stickers. Das war einmal. Inmiddels is VW een gearriveerd merk voor de tamelijk gegoede bourgeoisie.

Koddige accenten

Dat zie je acuut terug in de prijs (vanaf zo’n 29-duizend euro), maar ook in de naadloze afwerking en de chique uitstraling. Alleen al die exclusieve blauwe bijna stonewashed metalliclak maakt de meerprijs al waard. Ook kek: bij de cabrio is het dak jeanskleurig. Was de bekleding van oude ‘Bug’ nog echt van spijkerstof (geinúg), de Beetle Denim houdt het bij koddige accenten. Jeansdetails vind je bijvoorbeeld terug aan de zij –en achterkanten van de stoelen en zelfs in de opbergruimten. Leuk gedaan, wij kunnen niets anders zeggen.

Nostalgie-bolides

Curb-appeal heeft deze Spijker-editie vooral ook dankzij de fraaie 17-inch zogeheten circle-velgen met hippe chroom-accenten. De stootlijsten zijn bij deze Beetle extra breed en ook nog eens meegespoten in die fraaie stonewashed-kleur. Maar het leukste bij dit soort nostalgie-bolides is, dat je wél die prachtige vintage-looks hebt, maar niet die gammele techniek van de mid-twintigste eeuw. In deze Denim zit bijvoorbeeld een lenige en stille 1.4 turbomotor van 150 PK en geen luchtgekoelde astmapatiënt. Als je de bocht te snel neemt, staat de transistorradio niet op een andere zender (Hilversum 3).

Keith Richards

In plaats daarvan kan je een ‘Discover Media’-pakket bestellen met een high tech-radio, multimedia en satnav-systeem, dat voorzien wordt van gratis updates. Kom daar meer eens om in 1974. Van een bijkans Keith Richards-achtige coolheid is overigens dat Fender-soundsysteem van 400 watt, dat je voor een meerprijsje zo’n 650 euro kan laten inbouwen. Ja, wij hebben het hier over datzelfde Fender, dat Stratocasters en Telecasters maakt! Epicness! ‘Gimme Shelter’ klonk nog nooit zo goed. Daarover gesproken: deze Beetle valt prima te vergelijken met dat Blues-roots-album van de, eh, Rolling Stones, Blue and Lonesome. Het oermateriaal blijft namelijk robuust klassiek, de heritage is integer en de uitvoering is verfrissend actueel. Rock on, Beetle Denim.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.