TPOok!

 
avatar
   
Chroom

Mans’ Romeinse brul

Michael Schumacher heette Gaius Appuleius Diocles

1ChariotVillaRomanawiki
 

Als je 4257 keer aan de start verschijnt en 1462 keer wint, zoals Gaius Appuleius Diocles (104-146 AD) met zijn quadriga (vierspan) deed, laat je Schumacher zelfs mijlenver achter je. En Diocles moest dan nog wat coureurs voor zich dulden. Coureurs als Flavius Scorpus, met 2048 ‘GP’ overwinningen, en absolute kampioen Pompeius Musclosus, die 3599 keer zegevierde. In tegenstelling tot de meeste van zijn collega’s haalde Diocles echter wel zijn pensioen. Een riant pensioen bovendien. Hij zou al mennend 36 miljoen sestertiën hebben verdiend. Naar huidige waarde, minimaal circa 180 miljoen euro (maximaal 1,8 miljard).

De wagenrennen waren spektakels met bezoekcijfers waar Bernie Ecclestone alleen van kan dromen. Voor Rome begon het met Lucius Tarquinius Priscus (circa 616-578 BC). Deze een na laatste Etruskische koning der Romeinen liet in Rome een racebaan aanleggen voor tweespan races. Het circuit groeide nadien uit tot de grootste van het rijk, wat in de naam Circus Maximus tot uitdrukking komt. Vanaf Julius Ceasar een ‘Oval’ van 600 meter lang en 225 meter breed.

Waarmee de vraag waar u al jaren mee zat beantwoord is. Alle wegen leiden naar Rome vanwege de wagenrennen in Circus Maximus. Vooral prettig bereikbaar over de Via Appia, die er ook al sinds circa 300 BC ligt, en voor Maximus begint.

Virtueel Circus Maximus (Google Earth afbeelding)
1circusmaximusgoogleearth

 

Rijden deden coureurs voor de renstallen de Russata (de Roden), de Prasina (Groenen), de Albata (Witten) en de Veneta (Blauwen). Overstappen naar een andere renstal was daarbij niet ongebruikelijk. Hoewel een vierspan de meest bereden bolide werd, kon je alles van twee- tot achtspannen tegenkomen. Waar ‘eerste’ paarden als Pompeianus Ford-Cosworth DFV faam in kregen.

Is er dan niets moderns waar Romeinen niet bij zullen gapen? Of zich nu aan zouden vergapen? Zoals pitspoezen. Hadden ze die al? Afgaande op een gevonden mozaïek (zie onder) in de Villa Romana del Casale op Sicilië (circa 300 AD) zou je denken van wel. Gezien sommige andere mozaïeken in de villa waren de bewoners in ieder geval F1 Tifosi (zie titelfoto).

Villa Romana del Casale ‘Bikini’ mozaïek (foto: wiki-commons -Disdero, upload van AlMare)
1VillaRomanadelCasale

 

Meer klassieke F1 bij www.circusmaximus.us. Uiteraard moest dit stuk u enthousiast aan de Romeinenweek laten beginnen. Mocht dit niet gelukt zijn kan Jona Lendering u wellicht alsnog in stemming brengen.

 

Titelfoto: mozaïek in de Villa Romana del Casale (foto: wiki-commons, upload van José Luiz Bernardes Ribeiro)

   

Steun direct Michiel Mans

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.