Ook Porsche gaat volledig hybride

01-02-2016 14:51

Porsche-CEO Oliver Blume heeft zijn doelgroep goed begrepen. Volgens hem zijn (aspirant) Porsche-bezitters totaal niet geïnteresseerd in zelfsturende auto’s. Porsche-rijders, zo zei hij, willen zélf rijden. Sowieso vindt hij zelfsturende auto’s een beetje meh. Hij liet zich in het Duitse dagblad Westfalen-Blatt ontvallen dat “een iPhone in je broekzak hoort, niet op de weg”. Dat is duidelijk een steek naar Apple, dat aan een zelfsturende auto zou werken werkt.

Zo nutteloos als een tuinman voor uw balkon

Premiummerken zoals Porsche denken waarschijnlijk terecht dat er geen markt is om hun auto’s zichzelf te laten besturen. Dat lijkt mij ook. Computers zijn verstandig en snijden die bocht nooit zo avontuurlijk aan, of trappen het gas nooit diep in. Een zelfsturende sportwagen is als een verzameling maatpakken hebben, maar elke dag in tuinbroek naar kantoor gaan. Dat is ook waarom bijvoorbeeld Lamborghini geen plannen heeft voor zelfsturende auto.

Plug-in hybrids

Wat Blume echter ook zei was dat Porsche ernaar streeft binnen enkele jaren al zijn modellen ook als plug-in hybrid aan te kunnen bieden. Hij zei dat de iconische 911 er in 2018 aan moet geloven. Dan komt er een hybride versie die op de accu alleen vijftig kilometer kan rijden. Porsche zal daarnaast de komende jaren een miljard euro investeren in de ontwikkelijk van een volledig elektrische sportwagen.