‘Piëch-Porsche clan staat achter VW-topman Müller’

18-01-2016 11:46

De machtige families Piëch en Porsche, die samen de meerderheid van de stemrechten in de Volkswagen Group hebben, zouden Volkswagen-CEO Matthias Müller steunen, ondanks zijn uitspraken in de Verenigde Staten. Tijdens een radio-interview zei Müller daar dat Dieselgate meer met een technisch foutje dan met opzettelijke manipulatie te maken heeft.

Vakbonden ontevreden

In de eerste plaats is dat niet waar – de emissie-manipulaties waren opzettelijk – en in de tweede plaats gaf hij het grote publiek de indruk dat hij Dieselgate niet serieus nam. Dat was zo’n uitglijder dat geruchten opdoken waaruit bleek dat een deel van de bestuurstop geen vertrouwen meer had in Müllers functioneren. Ook de vakbonden die vertegenwoordigd zijn in de raad van toezicht zouden niet tevreden zijn met Müller.

Er is geen alternatief

Een bron dichtbij de Piëch-Porsche clan en de raad van toezicht zegt nu echter: “Iedereen kan zien dat Müllers reis naar de VS geen succes was. Hij heeft een fout gemaakt. Maar dat betekent niet dat we afstand van hem nemen. De families Porsche en Piëch staan achter hem.” Een andere bron voegde eraan toe dat Müller niet alleen een voorbeeld is voor hoe het nieuwe Volkswagen gerund moet worden, maar dat er ook geen alternatieve kandidaat is om hem op te volgen.