Leven

Het vriest in Nederland, het is weer tijd voor een koudeplan, koudetips en blinde paniek

18-01-2016 11:21

Door de vorst lopen automobilisten weer tegen kougerelateerde problemen met hun auto aan. Om die problemen te voorkomen, heeft de ANWB TPO enkele tips voor automobilisten in vrieskou:

 

1) Zet uw auto ‘s nachts in een garage (let op: dus geen carport!) en zet eventueel een kacheltje aan. Dan heeft u geen last van de vorst, laat staan uw auto.

2) Lik bij strenge vorst NOOIT zomaar aan metalen delen van uw auto, uw tong kan dan vastvriezen.

3) U kunt zelf gemakkelijk te weten komen of het koud is, zonder dat u het weerbericht van het NOS Achtuurjournaal (‘het weer op televisie, doe normaal’) hoeft te kijken: als u ‘s ochtends de voordeur uitstapt en er komt een wit wolkje uit uw mond en neus tijdens het ademhalen dan is het koud.

4) Neem paardendekens, dekbedden, slaapzakken en eventueel elektrische dekens mee als u op weg gaat. In Nederland raakt u, voor u het weet, ingesneeuwd en aangezien Nederland nauwelijks bewoond gebied kent kan het nog wel eens even duren voordat u wordt gered.

5) Heel belangrijk (ook bij hitteplan!): water. Veel water. Heel veel water drinken. Het beste is het als u een gietijzeren tank van 2500 liter op het dak van uw auto last en die vult met water dat afkomstig is uit plastic flesjes uit de supermarkt. Water is trouwens essentieel voor het lichaam, wist u dat?

6) Volg alle codes, alarmen, protocollen (met beslisboom), plannen, paniek en tips van KNMI en ANWB op de voet. U kunt niet zonder, tenzij u een zelfstandig denkende en verantwoordelijke burger bent maar daar houdt de overheid helemaal niet van dus liever niet. Dankzij KNMI en ANWB kunt u overleven in de woeste wildernis die Nederland eigenlijk is waar het zomaar maanden kapotkoud of jemoederheet kan worden, inclusief stormen, kapotte waterleidingen (water, heel essentieel!) geen stroom en alles.

6a) Altijd op de hoogte blijven van de laatste Grote Paniek inzake kou (vanaf -1 graden vorst)? Volg dan Radio 1 en alles van de NOS, die sturen bij de minste sneeuw of rijp gerust Gerri Eickhof/Peer Ulijn/@wol voor het laatste heetste nieuws en de stand van zaken. Ze hebben ook een app. Superhandig! Een app! In 2016 al!

 

Extra bonustips van de ANWB:

 

7) Gebruik bij vorst geen handrem. Die kan zeker bij extreme kou wel eens vastvriezen. Laat de auto in P of in zijn versnelling staan.

8) Vet de rubbers van de portieren in met vaseline, een vettige spray of talkpoeder om te voorkomen dat de portieren niet meer open gaan.

9) Koop een spuitbus met ruitontdooier. Deze kan ook worden gebruikt bij vastgevroren deuren. Bewaar de ruitontdooier daarom niet in de auto.

10) Er zijn speciale dekens te koop om de voorruit af te dekken zodat automobilisten niet hoeven te krabben. Gebruik hier geen kranten of karton voor. Als het papier nat wordt en vastvriest, worden de problemen groter. [LOL! Het staat er echt! BB]

11) Haal eventueel sneeuw van je dak om te voorkomen dat het tijdens de rit op achterliggende voertuigen terechtkomt.

 

Anp