Autovoorspelling voor 2016: de SUV zal verdwijnen

31-12-2015 12:28

God moet af en toe naar beneden hebben gekeken en zijn horloge gecheckt hebben. Hij had die Ruiters van de Apocalyps toch echt later besteld. Vier had-ie er bovendien gevraagd, niet miljoenen. En waarom lijken al die apocalyptische beesten op het bleke paard van de Dood? De SUV is godverdomme overal.

(Mocht u niets van auto’s weten: een SUV is een volgevreten en gebochelde variant van de station, bedoeld voor mensen die niets om rijplezier geven of om een ruime wagen die niet schreeuwt dat hij te duur is.)

Quasimodo op wielen

De SUV was jarenlang en in al zijn gedrochtelijkheid bezig de hatchback en de station te vervangen. BMW probeerde met de X6 zelfs de sportwagen overbodig te maken. SUV’s zijn bijna altijd duur en onnodig. Als ze niet zo lelijk waren, was het ras misschien te vergelijken geweest met de gevinde Cadillacs van de late jaren vijftig. Conspicuous consumption.

Het is ironisch dat oogartsen wel jammeren om een vuurwerkverbod (en daarmee natuurlijke selectie van de combinatie ‘laagvoorhoofdig & illegaal vuurwerk’ tegenwerken) maar nooit een petitie of manifest ondertekenden tegen de SUV. Het is zo ernstig dat ik me eigenlijk geen dieptepunt kan voorstellen; er komen zoveel kobolden in aanmerking. Wat dacht u van de Bentley Bentayga? Alleen al de naam roept associaties op met de vleesgeworden afgrond tussen cultureel- en geld-kapitaal die we een ‘celebrity‘ noemen. Of de Porsche Cayenne, zelfde ghetto-verhaal? Of de Audi Q7?

Gered!

Of de Audi Q7. Ha, hier gaan dingen goed. Wat toch jarenlang leek op de weldoorvoede doch in stemmige kleuren gespoten scalp van Arthur Docters van Leeuwen, is ineens weer een…stationwagon. Grotesker kan gewoon niet, moeten ze ook bij Audi hebben gedacht. Dan maar kleiner, lager, lichter. Dan maar weer de station. Denk hierbij ook aan de BMW X1, dat is feitelijk een ietwat verhoogde station. Voor de semi-SUV die de Volvo V60 Cross Country heet, geldt hetzelfde. De station komt terug, ten koste van de SUV. En in 2016 gaan we daar veel meer van zien.

De heer zij geprezen. Anders hadden we moeten bidden dat hij een beetje vaart zou maken met die Eindtijd.

Beeld: Rijinatiwki