Leven

Rotterdam censureert oude auto’s uit binnenstad

18-12-2015 08:42

Rotterdam houdt vast aan het plan vanaf 1 januari oude bestel- en personenauto’s uit de binnenstad te weren. De instelling van de milieuzone in die stad staat niet ter discussie ondanks dat donderdag een meerderheid in de Tweede Kamer voor het opheffen van de milieuzones voor personenauto’s stemde. De Rotterdamse verkeerswethouder Pex Langenberg liet dat vrijdag weten. In Rotterdam geldt al sinds 2007 een milieuzone voor vrachtverkeer.

“Wat ons betreft gaan we door met de invoering van de milieuzone op 1 januari. Iedere Rotterdammer heeft recht op gezondere lucht”, aldus Langenberg. “Wij hebben als lokale overheid zelf de verantwoordelijkheid hierover. In Rotterdam is een meerderheid voor de milieuzone.”

In Utrecht mogen al dit hele jaar oude dieselauto’s (van voor 1 januari 2001) niet meer de binnenstad in. De wethouder van die stad was vrijdag nog niet bereikbaar voor commentaar. In de Domstad geldt voor vrachtwagens al een milieubeperking vanaf 2007, die in 2013 is aangescherpt. En als het aan het Utrechtse stadsbestuur ligt, mogen ook ‘vieze’ niet-elektrische brommers, scooters en snorfietsen vanaf 2020 het stadscentrum niet meer in.

Volgens Utrecht en Milieudefensie scheelt het weren van oude, vieze auto’s uit het stadscentrum 30 procent roetuitstoot op jaarbasis.

Het opheffen van de milieuzones is een idee van de VVD. De partij kreeg donderdagavond steun voor haar plan van onder meer SP, CDA, SGP en de PVV. Milieudefensie zei toen al dit besluit onvoorstelbaar te vinden.

Anp