Clichélijstje zonder clichés: drie cadeaus voor de autoliefhebber

12-12-2015 13:09

Het mooiste geschenk dat u een autoliefhebber kunt geven, is natuurlijk een Lancia Fulvia. Helaas zit dat er niet altijd in. Daarom wordt exhibitionistische autoliefhebberij vaak bestraft met het krijgen van cadeaus in de categorie petje van Ferrari. En dat is voor niemand leuk, zelfs niet als u een Ferrari heeft. Want zeg nu zelf: wie draagt er nu een polo van Saeco omdat-ie zo’n dondersmooie koffieautomaat heeft?

Het kan ook leuk.

Oude meuk

Niets zo mooi als oude autoboeken. In boeken en gidsen, op de zwarte markt en het internet verkrijgbaar, kunt u uitgebreide prestatie- en prijsindices lezen van auto’s die in 1969 nieuw waren. Puur goud. In diezelfde categorie vallen trouwens doe-het-zelfboekjes voor mechanische techniek of autotechniek in het algemeen. Al heeft de ontvanger twee linkerhanden, uitleg over het verschil tussen een turbocharger en een supercharger is voor de petroseksueel toch zoiets als de Playboy (in eerdergenoemd 1969).

Drankkabinet

Wie een kleine en mild sportieve auto bezit, is genetisch belast met de neiging die auto onherstelbaar te willen verbeteren. Trefwoorden zijn ‘bodykit’ en ‘dikke uitlaat’. Laat het exterieur lekker voor wat het is, maar verbeter het interieur. Niet door geurzakjes die na drie dagen al naar dode muizen ruiken, maar door uw kofferbak te verluchten met een drankkabinet, een lade voor pakken, hemden, dassen of een vintage gereedschapskast (die u verder niet hoeft te openen, maar om het vakmanschap kunt bewonderen). Drankkabinet is niet om onderweg aan te roeren, maar vooral handig als u moet borrelen bij mensen die vinden dat ingeblikte Chinese wijn drinkbaar is.

Driving gloves

Ze worden ook wel rijhandschoenen genoemd en ze zijn onnodig. Maar dat is een mooie auto ook. Nutteloze dingen zijn vrij standaard beter dan noodzakelijke. Het dragen van rijhandschoenen is overigens wel handig om leden van het vrijmetselareske gilde van autoliefhebbers en petroseksuelen te herkennen. En hoe ridicuul u deze suggestie ook vindt, wat u ook doet: koop deze Ferrari vouwfiets alleen als een pil van Drion wordt meegeleverd. Of een liter bleek.

Beeld: Charles01