U maakt hooligans van andere weggebruikers [met gratis veiligheidstips!]

04-12-2015 15:23

De prestigieuze London School of Economics (and social sciences) heeft onderzoek gedaan naar weggedrag en de effecten daarvan. Even de highlights uit hun persbericht:

Kettingreactie van agressie

“Agressief of strijdlustig rijgedrag leidt tot frustraties onder andere weggebruikers, die op hun beurt ook agressief en onveilig reageren. Attente chauffeurs hebben daarentegen een kalmerend effect op agressieve bestuurders, waardoor de weg veiliger en minder stresserend wordt.

(…)

Een kleine daad van vriendelijkheid of agressie kan een kettingreactie veroorzaken die een veiligere of juist gevaarlijkere omgeving voor bestuurders creëert.

„Medeweggebruikers vormen, naast andere factoren zoals het weer of vermoeidheid, een belangrijke context waarop we onderweg reageren”, stelt onderzoeksleider dr. Chris Tennant van de London School of Economics. „In de interactie voor ruimte op de weg passen weggebruikers vaak het wederkerigheidsprincipe toe. Omdat veel interacties echter maar van korte duur zijn, vindt de wederkerigheid indirect plaats: we reageren op een andere weggebruiker en op een later moment. Dat veroorzaakt dus een kettingreactie.””

Fatsoen redt levens

Dear, oh dear. En nu dacht u zeker dat er een oproep volgde voor meer Fatsoen & Respect in het verkeer, direct gekoppeld aan veiligheid. Goed gedacht! Aangezien fatsoen de bron van een kettingreactie – ergernis en frustratie – wegneemt, vergroot het de veiligheid, zo is de gedachte. Wat interessant.

Nergens in het persbericht wordt echter uitgelegd wat ‘veiligheid’ betekent. Veiligheid lijkt gelijkgeschakeld te worden met rijden als een comapatiënt; tachtig op de snelweg, gaten laten vallen en bij ieder inhalende auto ‘hemeltjelief’ zeggen.

Tips voor veilig weggedrag

De eerste tip voor veilig weggedrag is: snelheid is niet de satan. Voorbeeld: u moet invoegen op de snelweg en op de linkerbaan naast u rijden geen Duitsers, dus niemand schuift een baan op naar links. Geen ruimte om in te voegen dus! In plaats van af te remmen tot zestig op de invoegstrook – dit gebeurt, vooral door vrouwen en mensen die in een bedpan plassen – en te wachten tot er ruimte is, trapt u dus rechts in de voetenruimte op dat magische destroyer of worlds-plankje.

U komt met een rotvaart aanrijden, wat de stugge rechtsrijders zal intimideren. Ondertussen geeft uw knipperlicht aan dat u ertussen wilt. Als er dan nog niemand opschuift, is het zaak uw auto er gewoon tussen te gooien. Dan moeten ze maar even remmen als u dat minieme gaatje voor hen uitbuit. Hadden ze maar aan de kant moeten gaan. Veilig weggedrag is ook de moed hebben anderen te corrigeren en daar ondertussen zelf van te profiteren.

Zebrapaden zijn heilig

Verder stopt u al-tijd voor zebrapaden waar anderen wachten om over te steken. Zeker als u een dure auto rijdt: ons natuurlijk ressentiment leert dat rijkdom samenhangt met moreel verval. Als u stopt in een Bentley – ik heb dit getest – zijn de reacties zeer lovend. Kijk die blije gezichten hun weg vervolgen! Dát helpt, niet dat geriatrische rijden en safespace-gezever over snelheid.