Leven

Volkswagen wel heel optimistisch over Dieselgate

02-12-2015 12:03

Volkswagen kampt nog minstens een jaar met de nasleep van het dieselschandaal dat in september aan het licht kwam. Bestuursvoorzitter Matthias Müller zei woensdag in een interview met het blad Stern te hopen dat het merendeel van de claims en rechtszaken eind 2016 afgehandeld is.

Volgens de topman werkt Volkswagen ,,onder hoge druk” aan de herstructurering die hij zelf in gang zette na het aan het licht komen van gesjoemel met uitstootwaarden. Ook heeft het bedrijf de handen vol aan het optuigen van strategische plannen voor de periode tot aan 2025. Volgens Müller worden die plannen volgend jaar geopenbaard.

Onder Müllers leiding is omvang niet langer een doel op zich. Volkswagen hoeft in zijn ogen niet langer te jagen op de ‘titel’ van ‘s werelds grootste autofabrikant. Het concern moet worden omgetoverd tot een mobiliteitsbedrijf, met elektrisch rijden als speerpunt.

Persbureau Reuters meldde woensdag op basis van ingewijden dat Volkswagen een overeenkomst heeft bereikt met een groep banken inzake een overbruggingskrediet van 20 miljard euro. De lening moet de autofabrikant in staat stellen een deel van de kosten die uit het schandaal voortvloeien te dragen.

Een jaar lijkt wel een erg korte termijn om op te ‘hopen’, meestal hangen claimzaken jarenlang als een zwaard van Damokles boven bedrijven.

ANP/TPO