Leven

Aangehouden door politie, daarna verhoogde kans op kanker

13-11-2015 16:48

Circa 4000 Volkswagens van de politie en overheid hebben zogeheten sjoemelsoftware. Dat meldt het radioprogramma EenVandaag vrijdag op basis van cijfers van de politie en krijgsmacht.

De politie bezit momenteel ongeveer 3000 dieselauto’s met de controversiële software. Daarnaast rijden zo’n duizend dieselauto’s van de Rijksoverheid rond met sjoemelsoftware. Al deze voertuigen moeten terug naar de garage voor een software-update en eventueel andere aanpassingen. Door sjoemelsoftware stoten wagens onder andere meer stikstofoxide en andere gassen uit waarop de enige consequentie de dood schijnt te zijn.

De politie heeft bij Volkswagen-importeur Pon aangedrongen op een voorkeursbehandeling voor haar auto’s. Reeds bestelde auto’s met sjoemelsoftware worden alsnog geleverd, zodat het politiewerk doorgang kan vinden. Sjoemelsoftware in Volkswagens zorgt ervoor dat dieselauto’s in een testsituatie minder schadelijke stoffen uitstoten dan in werkelijkheid.

Ondertussen meldt het Duitse weekblad Wirtschaftswoche dat de Europese Commissie in 2011 al wist dat Volkswagen sjoemelde. Samenwerking weer.

ANP/TPO